Solförmörkelse i Sverige

Den efterlängtade måndagen den 21’a augusti är här. Idag händer den omtalade solförmörkelsen; The Great American Eclipse.
LIVE: https://www.nasa.gov/eclipselive/#NASA+TV+Public+Channel

Vad är en solförmörkelse?

När månens omlopp kommer mellan solen och jorden och alla tre står på rad blir det en solförmörkelse. Månen skuggar solljuset till jorden och i och med att jorden roterar runt sin egen axel glider skuggan också över jordytan. Det pågår endast i många minuter och kan endast ses på vissa platser varje gång det händer.

Förmörkelsen är total idag Måndag mellan kl. 18:16 och 19:49 svensk tid och kan ses bäst i USA från delstaten Oregon vid Stillahavskusten till delstaten South Carolina. Då ser det ut som ett svart klot positionerar sig framför vår stora ljusboll och plötsligt blir det skymning i några minuter.

Om man befinner sig i utkanten av det område som nås av skuggan kan man uppleva en partiell solförmörkelse, då bara en del av solen ser täckt ut.

Se videon om vad en Solförmörkelse är:

Syns det från Sverige?

För att ha chans att se något alls i från Sverige bör du befinna dig på västra sidan och experterna pekar ut två skådeplatser där man har som störst chans att se i alla fall någonting: mämligen Lunneviken utanför Strömstad och Bastuknappen i Värmland. Men förvänta dig ingen total folförmörkelse; månen nuddar solens nedre kant under bara några minuter mellan klockan 20:39 och 20:45.

En total solförmörkelse är en sällsynt syn. År 1954 kunde vi sist se en solförmörkelse över Sverige och nästa tillfälle inträffar 16 oktober 2126. Däremot kommer vi att uppleva patiella förmörkelser, redan 10 juni 2021.

Tänk på att inte titta direkt på solen, oavsett hur svag den än känns! Man kan förlora synen snabbt!  Det finns speciella solförmörkelseglasögon framtagna för att se förmörkelsen med men det gäller ändå att vara försiktigt.

Kontorsinredning och kylskåp

Vi kommer att åka ut till vår nya stuga i Mariefred och mysa, kolla på livesändningar från USA och skåla med vin. Möblerna börjar komma på plats, köksinredningen och kontorsinredningen är på plats, bara några soffor och kylskåp som ska in i eftermiddag!

/M.E.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *